Ne pregatim de vizita...
Implantul dentar este un dispozitiv realizat din titan sau zirconiu care înlocuiește rădăcina unui dinte.
Inserarea unui implant dentar se face sub anestezie locală și nu doare. După intervenție apare un disconfort local (datorită inflamației locale) asemănător ca cel după un tratament endodontic sau o extracție dentară. Pentru reducerea lui se administrează antiinflamatoare, analgezice și antibiotice obișnuite.
Un implant dentar este inserat în 20-40 minute. Chiar și o intervenție mai amplă, cu inserarea mai multor implanturi, nu depășește în general 3h. După terminarea intervenției pacientul poate pleca acasă și își poate relua activitatea obișnuită de zi cu zi.
Analizele de sânge obișnuite sunt suficiente (hemoleucogramă, timpi de sângerare, VSH, glicemie, ș.a). Un CBCT este necesar înainte de implant (este vorba de o radiografie 3D făcută cu computer tomograf; gradul de expunere la radiații este ca și la o radiografie normală panoramică).
Putem considera că orice pacient sănătos, cu vârsta între 18 și 90 ani poate beneficia de tratamentul prin implant dentar. Există totuși pacienți la care această intervenție este contraindicată, în general pacienții cu particularități locale/generale nefavorabile, de exemplu pacienți cu infact miocardic recent, cu diabet zaharat gradul II sau cu resorbții osoase nefavorabile atât inserării implantului cât și unei intervenții de adiție osoasă.
Nu, trebuie să aveți grijă de implant ca și de dinții naturali. Trebuie să respectați igiena bucală și să mergeți la control stomatologic o dată la 3-6 luni.
Implantul dentar are o durată de viață asemănătoare unui dinte natural, ea depinde de igiena orală și de starea dumneavoastră de sănatate.
Este o manoperă prin care dinții se pot deschide la culoare cu câteva nuanțe.
Manopera durează maxim 1h. Rezultatul obținut se poate menține în timp până la 3 ani, dar acest interval poate scădea dacă pacientul fumează sau consumă alimente sau băuturi care colorează dinții în timp.
Numit și tratament endodontic, tratamentul de canal se face atunci când pulpa dintelui (nerv, vase de sânge) s-a inflamat/infectat sau există pericolul să se inflameze/infecteze. În aceste cazuri dacă dintele este lăsat netratat mult timp se poate ajunge ulterior la extracție.
Tratamentul de canal nu ar trebui să doară și se face în general sub anestezie. După tratament poate exista un disconfort local mai ales dacă infecția depășise apexul dintelui.
Caria dentară este cea mai frecventă afecțiune a dintelui, ea apare în principal datorită acțiunii bacteriilor și a substanțelor acide pe care acestea le produc. În timp caria se mărește afectând diferitele structuri ale dintelui și înaintează înspre nerv determinând dureri.
Coroana dentară este o lucrare protetică care acoperă partea vizibilă a dintelui și care are rolul de a proteja structurile dentare de sub ea și de a prelua funcțiile dintelui (estetică, masticatorie, fonetică).
Puntea dentară este o lucrare protetică formată din mai multe coroane și care preia funcțiile mai multor dinți vecini.
În funcție de nevoile și dorințele pacientului lucrările dentare fixe se pot realiza din acrilat, ceramică, zirconiu sau aur.
Zirconiul (oxidul de zirconiu) este un material folosit din ce în ce mai mult în practica stomatologică deoarece prezintă avantaje față de materialele clasice. Avantajele sunt: aspectul estetic superior coroanelor ceramice pe suport metalic, lipsa reacțiilor alergice și acomodarea mult mai ușoară cu acest material. Dezavantajul ar fi costul mai ridicat față de coroanele clasice.
Proteza dentară mobilă este o lucrare protetică ce înlocuiește și preia funcțiile mai multor dinți lipsă. În general se apelează la ea când nu mai pot fi realizate lucrări dentare fixe. Proteza dentară necesită o perioadă de acomodare din partea pacientului.