Tratament Paradontoza
Despre tratament paradontoza
Tratamentele parodontale se adresează părților de susținere ale dinților reprezentate de gingie, ligamente periodontale și osul alveolar. Este frecventă îmbolnăvirea acestor structuri, iar în clinica noastră ne confruntăm frecvent cu boala parodontală (parodontoza) și cu retracția gingivală.
Paradontoza (Boala parodontală)
Frecvența acestei boli este foarte mare în România, iar majoritatea pacienților nici nu știu că au această boală. Parodontoza este o boală cu evoluție progresivă ce determină în final pierderea dinților. Apariția bolii are la bază placa bacteriană și tartrul dentar. Boala începe ca o gingivită (gingii iritate, sensibile, ce sângerează ușor), ulterior ea determină parodontită cu apariția de pungi parodontale între dinte și gingie, iar în timp boala continuă să avanseze distrugând din osul alveolar și ligamentul parodontal, determinând în final pierderea dinților.
Tratament paradontoza.
Tratamentul se face în funcție de stadiul în care se află boala: în stadiul de gingivită boala este încă reversibilă și printr-o intervenție la timp gingiile pot reveni la normal; dacă boala a trecut de acest stadiu, ea nu mai poate fi decât încetinită sau cel mult stopată, distrugerea osului alveolar și a ligamentului parodontal ne mai putând să fie înlocuită.
Tratamentul este în funcție de stadiul bolii parodontale și presupune:
detartraj și periaj profesional
igienă orală riguroasă și monitorizare
chiuretaj subgingival
tratament local medicamentos
tratament general cu antibiotice
tratament chirurgical cu adiție osoasă
Retracția gingivală
Nu este o boală ci un simptom ce apare la adulți ca un fenomen izolat sau generalizat datorită:
periajului dentar agresiv
folosirii scobitorilor dentare
lezării gingiei în mod repetat cu un obiect dur (creion, pix, piercing)
acumulării plăcii bacteriene și a tartrului
bolii parodontale
Tratamentul se face în funcție de cauza care a determinat retracția gingivală și presupuna mai întâi înlăturarea cauzei, apoi corectarea tehnicii de periaj și în final, dacă situația o impune, realizarea de grefe de țesut gingival.
Când să ne prezentăm la cabinetul stomatologic pentru tratament paradontoza?
Noi recomandăm pacienților să se prezinte la cabinetul stomatologic pentru a-și verifica sănătatea parodontală dacă aceștia au observat în ultimul timp:
sângerări gingivale spontane sau la periaj
creșterea în volum și înroșirea gingiilor
scăderea în volum sau dezgolirea rădăcinii unor dinți
apariția sesibilității dentare, localizate sau generalizate
apariția mobilității dentare
prezența mirosului neplăcut (halena) uneori remarcată și de cei din jur