Ne pregatim de vizita...
Implantologia dentară este cea mai actualizată ramură a stomatologiei. De ea aparțin tehnicile prin care un implant inserat în osul alveolar ajunge să înlocuiască rădăcina unui dinte natural.
După inserarea unui implant dentar, în funcție de particularitățile cazului clinic, există mai multe modalități de protezare. De exemplu un spațiu liber datorat unui singur dinte lipsă, dar cu dinți vecini, poate fi protezat cu un implant dentar și o coroană dentară.
O arcadă dentară fără dinți poate fi reabilitată oral cu ajutorul a 2 implanturi dentare și o proteză cu sisteme speciale sau cu ajutorul a 6 implanturi și o lucrare dentară fixă. Ambele variante prezintă avantaje și dezavantaje.
Pentru a afla mai multe opțiuni de tratament este nevoie de un consult la medicul implantolog. Acesta va analiza cu atenție cazul pentru a stabili dacă pacientul este sau nu candidat pentru implant dentar. Tot el va îndruma pacientul pentru realizarea unor analize specifice precum radiografii, CT sau analize de sânge.
Implantul dentar este un dispozitiv realizat din titan sau zirconiu cu ajutorul căruia se înlocuiește rădăcina unui dinte de pe arcadă.
Implantul este inserat în osul alveolar și va ține loc de rădăcină, iar pe acest suport se va realiza protezarea ulterioară.
Implantul dentar se indică pentru înlocuirea unui dinte sau pentru susținerea unor lucrări protetice mai mari precum punțile dentare sau protezele dentare pe implanturi.
Orice pacient care a pierdut un dinte definitiv este candidat pentru inserarea unui implant dentar.
Inserararea implantului se poate realiza la majoritatea pacienților, intervenția nefiind recomandată la pacienții cu vindecare deficitară sau la cei cu boli cardiace sau alte boli grave asociate.
Inserarea implantului presupune mai multe etape:
– vizita inițială, stabilirea indicației de tratament prin implant dentar și informarea pacientului despre intervenție și analizele medicale necesare
– intervenția propriu-zisă de inserare a implanturilor. Procedura se realizeză sub anestezie locală, nu este complicată, iar pacientul revine ușor la activitățile sale normale
– perioada de vindecare (osteointegrare) a implanturilor. Aceasta durează 3-6 luni, timp în care se așteaptă formarea de os în jurul implanturilor. În această perioadă pacientul beneficiază de protezare provizorie
– protezarea definitivă a implanturilor
În unele situații se poate face ”încărcarea imediată a implantului”, etapa chirurgicală și etapa protetică fiind făcute într-o singură ședință. Avantajul pacientului este că va avea dinți în câteva ore de la intervenția chirurgicală.