Profilaxie
În clinica stomatologică Dentomatic MED se acordă o atenție deosebită profilaxiei afecțiunilor bucale. Consultațiile periodice urmate de intervenții stomatologice realizate din timp, înainte de apariția complicațiilor, ajută la menținerea sănătății cavității bucale.
Ce ar trebui să înțelegem prin profilaxie dentară?
În primul rând când vorbim de profilaxie bucală trebuie să ne gândim la consultații periodice (în general o dată la 6 luni) pentru a putea depista o afecțiune bucală înainte ca ea să determine și complicații. În al doilea rând profilaxia se referă la metodele și tehnicile de menținere a sănătății bucale, iar acestea se împart la rândul lor în 2 categorii: cele utilizate de pacient acasă și cele realizate de medicul dentist în cabinet.
Pentru o igienă bucală riguroasă se recomandă pacientului:
să realizeze periaj dentar zilnic, pe toată suprafața dinților, în sensul de la gingie înspre dinții arcadei opuse
să folosească, în afară de periuța de dinți, și alte metode pentru igienizarea cavității bucale: apa de gură, ața dentară, dușul bucal
Ce tratamente de profilaxie se pot face în cabinet?
Detartrajul
Zilnic pe suprafețele dinților se depune așa numita placă bacteriană formată din resturi de alimente și bacterii. Aceasta apare ca un film alb-gălbui. Dacă nu este îndepărtată prin periajul dentar zilnic, placa bacteriană se transformă în tartru. În timp tartrul poate determina diferite afecțiuni bucale precum gingivita sau chiar boala parodontală.
Etapele detartrajului:
îndepărtarea tartrului
periajul profesional
Air-Flow
Prima etapă a detartrajului este îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene. Se utilizează diferite instrumente cu ultrasunete, instrumente de mână sau benzi abrazive. După această etapă se realizează periajul profesional utilizând piesa de mână și o pastă de dinți specială: suprafețele dinților devin mai albe prin îndepărtarea colorațiilor și devin mai rezistente la tartru prin lustruire. În ultima etapă se poate folosi un aparat special numit Air-Flow care combină un jet de aer comprimat cu apă și cu o pulbere fină abrazivă pentru a îndepărta ultimele colorații și reziduuri de pe suprafețele dentare.
Detartrajul se recomandă să fie făcut la 6 luni sau măcar o dată pe an.
Fluorizarea
Fluorizarea este o manoperă ce presupune aplicarea locală a unui gel cu un conținut ridicat de fluor. Fluorizarea ajută la remineralizarea leziunilor incipiente ale smalțului, practic acesta devine mai rezistent la apariția cariei dentare.
Se recomandă fluorizarea:
copiilor, atât pentru evitarea apariției cariei la dinții de lapte cât și la dinții permanenți
pacienților cu dificultăți în menținerea igienei orale (pacienți cu diferite grade de handicap)
pacienților ce suferă de o salivație insuficientă, xerostomie
pacienților cu aparate ortodontice
după fiecare detartraj
Sigilarea
Sigilarea dentară este prima metodă de profilaxie ce poate fi aplicată dinților permanenți. Ea se face în special pe dinții permanenți la copiii din intervalul de vârstă 6-14 ani. Se pot sigila dinții erupți pe arcadă înainte ca ei să prezinte semne ale cariei dentare.
Este folosit un material sigilant ce pătrunde în șanțurile și fosetele dintelui, realizând un relief care nu mai favorizează retenția alimentelor și apariția cariei dentare. Astfel se consideră că incidența cariei dentare scade după sigilarea dinților cu până la 80%.
Gutiere bruxism
Bruxismul sau scrâșnirea dinților este o modificare a activității normale a dinților și reprezintă realizarea de mișcări de frecare cu dinții celor două arcade în contact. În afară de o uzură accentuată a fețelor de masticație ale dinților, bruxismul mai determină hipersensibilitate dentară, dureri musculare maxilare, dureri de cap.
Pentru a preveni uzura dinților și celelalte efecte ale bruxismului se pot realiza gutiere ce vor fi purtate în timpul somnului.