Ne pregatim de vizita...
Printre prioritățile clinicii noastre se află și grija față de sănătatea orală a copiilor. Pentru copii este important să ne axăm pe prevenție și pe înlăturarea fricii de stomatolog.
Afecțiunile orale cu care copiii preșcolari și școlari se confruntă au caractere diferite față de afecțiunile adulților. Este necesar să ne asigurăm cooperarea celor mici prin tratarea acestora într-un mediu ce le inspiră siguranță și încredere.
În clinica noastră aveți acces la medici specialiști în pedodonție. Aceștia vor ajuta copilul să dobândească o tehnică corectă de igienizare și se vor ocupa de eventualele probleme dentare.
Sfaturi pentru părinți – Cum pregătim prima vizită la stomatolog
Pregătirea de acasă a celui mic este la fel de importantă ca vizita în sine la cabinet. Calmul și relaxarea părinților, folosirea încurajărilor și jucăriile preferate pe care copilul le poate aduce cu el vor face ca vizită la stomatolog să fie la fel de distractivă ca o plimbare în parc.
În general prima vizită este scurtă și informativă. Se recomandă ca aceasta să aibă loc la 6 luni – 1 an de la apariția primului dinte, adică în jurul vârstei de 3 ani.
– cariile
– abcesele dentare
– acumularea de placă bacteriană, tartru și apariția gingivitei
– probleme ortodontice
Se recomandă tratamentul acestor probleme înainte de apariția complicațiilor. Prin familiarizarea copilului cu medicul, cel mic nu va avea teamă de dentist, iar eventualele probleme vor fi luate în evidență și rezolvate înainte de apariția durerii.
Pentru a preveni apariția cariilor la copii se pot face sigilări, fluorizări și li se poate explica acestora importanța periajului și modul corect de realizare.
Periajul se începe odată cu apariția primului dinte. Se folosesc periuțe de dinți și paste adecvate vârstei copilului.
Este important de reținut și faptul că dinții de lapte nu trebuie să fie neglijați datorită ideii că vor fi înlocuiți de cei permanenți.
Menținerea pe arcadă a dinților de lapte până la perioada când aceștia trebuie să fie înlocuiți de cei definitivi ajută să nu apară anomalii în erupția și poziționarea dinților permanenți.
Această manoperă este indicată dinților de lapte ce prezintă mobilitate datorită rizalizei (resorbția rădăcinii) și creșterii dintelui permanent.
Extracția unui dinte de lapte fără mobilitate se poate face și în cazurile în care acesta determină tulburări în erupția dinților permanenți, dacă dintele temporar prezintă carii complicate și riscul de apariție a infecțiilor locale/generale sau dacă dintele de lapte a suferit anumite leziuni traumatice precum fracturi radiculare.
În general pacienții care solicită consultație ortodontică se prezintă cu probleme precum dinți strâmbi, dinți înghesuiți, strungăreață sau existența unor canini incluși.
Copiii de orice vârstă pot face un consult la ortodont. Prima vizită la ortodont se poate face în jurul vârstei de 6 ani. Este important ca pacientul să fie consultat de un ortodont cât mai devreme deoarece depistarea din timp a problemelor ortodontice permite și o corectare mai ușoară.
Tratarea cu întârziere a unor probleme ortodontice poate implica tratamente mai lungi, proceduri mai complexe și intervenții chirurgicale.